Ενδεικτική λίστα παθήσεων οι οποίες αφορούν στα testimonials

 • Αυτισμός
 • Αταξία
 • Αποκατάσταση και βελτίωση κιναισθητικών δυσλειτουργιών σε παιδιά και ενήλικες (διαταραχή αιθουσαίου συστήματος)
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (σκλήρυνση κατα πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 • Βελτίωση κινητικών δεξιοτήτων και επίδοσης σε αθλητές και χορευτές
 • Δυστονίες
 • Διαταραχή αναπνοής
 • Κεφαλαλγία τάσεως
 • Κακώσεις μυών, συνδέσμων, τενόντων
 • Νόσος του Parkinson
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • Πρωσοπαλγία
 • Παθήσεις σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση)
 • Προβλήματα στη βάδιση
 • Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ)
 • Χρόνιοι τραυματισμοί
 • Χρόνιες μυοσκελετικές δυσλειτουργίες (οσφυαλγία, αυχεναλγία)
 • Χρόνιοι τραυματισμοί
 • Χρόνιες ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες


Testimonials

Ως ιατρός έχω την τιμή να προσπαθώ να συμβάλω στην ανάρρωση –την ανάκτηση της ρώμης, δηλαδή της δύναμης– ενός εξ-ασθενημένου οργανισμού, ενός αρρώστου. Η εξασθένηση έχει αναρίθμητες πιθανές εκδηλώσεις και ο αποσυντονισμός του νευρικού συστήματος είναι μία από αυτές. Ως νευρολόγος συναντώ ανθρώπους με εξασθενημένο νευρικό, ανοσολογικό και ορμονικό σύστημα. Την Φιλιώ μού την σύστησε ένας έντονα
εξασθενημένος οργανισμός στον οποίο με εξέπληξε «ιατρικώς» η συμπληρωματική θεραπευτική της παρέμβαση. Από τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και τους εμπιστεύτηκα σε αυτήν, άρχισα να λαμβάνω καταιγισμό ευχαριστιών για τη σύσταση. Και όταν ήρθε η ώρα, σαν άνθρωπος και εγώ, να εξασθενίσω λόγω υπερκόπωσης, γνώρισα μέσα από λίγες συνεδρίες το έργο της βιωματικά και την ίδια πιο προσωπικά. Με αποτέλεσμα ακόμη και ως σήμερα να απορεί και η ίδια πώς έγινε να επανασυντονιστώ τόσο γρήγορα. Εγώ πάντως όχι! Γιατί όλοι με είχαν «προ-ειδοποιήσει» για τις γνώσεις, την αγάπη και πίστη και αφοσίωση της σε αυτό που κάνει, καθώς και για την εξατομικευμένη εστίασή της στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ευχαριστώ, για μένα και για όλους!

Ευθύμιος Μικρόπουλος - Νευρολόγος

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Φιλιώ Ρεζίτη πριν από αρκετά χρόνια. Η θεραπευτική μου εμπειρία μαζί της υπήρξε μοναδική. Πήγα με σκυμμένη πλάτη και τρομερούς πόνους στην μέση και η κινητικότητά μου είχε μειωθεί πάρα πολύ λόγω αποτόμης, λανθασμένης κίνησης. Δεν πίστευα ότι θα υπήρχε τόσο γρήγορη ανακούφιση στο πρόβλημά μου χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Εμείς οι γιατροί, δυστυχώς, συνδέουμε τις ασθένειες πάντοτε με τα φάρμακα για την ίασή τους.  Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στην ομοιοπαθητκή έχω μάθει ότι η θεραπεία εκτός από σωματική ανακούφιση προϋποθέτει την προσέγγιση του πνευματικού, νοητικού και ψυχικού κόσμου του ασθενούς. Ο ίδιος ο ασθενής μερικές φορές ηθελημένα ή μη αρνείται τα παραπάνω μέρη του εαυτού του και ασχολείται μόνο με το σωματικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ως άνθρωποι λειτουργούμε με τις πέντε αισθήσεις μας και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Η Φιλιώ σε παίρνει απαλά από το χέρι και σου δείχνει τον δρόμο όπου όλα αυτά τα μέρη του εαυτού θα ενωθούν στο ΄΄όλον΄΄. Ως ομοιοπαθητικός είχα την χαρά να το γνωρίζω, αλλά δεν το είχα εμπειραθεί. Η Φιλιώ με ευγένεια, λεπτότητα και αγάπη μου έδειξε τον τρόπο. Η διαφορά της εργασίας της σε σχέση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έγκειται στο ότι σαν θαυμάσιος ΄΄μαριονετίστας΄΄ παίρνει το ανθρώπινο σώμα και μαθαίνει τους μυς την καινούργια τους θέση μέσα από την καινούργια τους σχέση με τον εγκέφαλο, τις εγκεφαλικές συνάψεις και τις εγκεφαλικές εντολές. Τελειώνοντας την θεραπεία είναι σαν να φεύγεις από ένα ιερό χώρο όπου το σώμα συνάντησε το πνεύμα και την ψυχή και μαθαίνει πλέον να ζει μαζί τους με αρμονία. Νιώθεις την απόλυτη ασφάλεια, ηρεμία και αγάπη.

Πέτρος Μουτεβελής - Ομοιοπαθητικός ιατρός, Βιολόγος-Βιοχημικός Χειρουργός Οδοντίατρος

Γνωρίζω την Φιλιώ Ρεζίτη και την εργασία της εδώ και λίγα χρόνια. Είχα την ευκαιρία να δεχθώ την θεραπευτική της φροντίδα και στην συνέχεια να παραπέμψω αρκετούς φίλους αλλά και πάσχοντες που  θεώρησα ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει αποτελεσματικά με την μέθοδο εργασίας της πάνω στο σώμα. Νιώθω ότι η Φιλιώ δημιουργεί ένα κλίμα  και μια θεραπευτική σχέση με τον θεραπευόμενό της που ευοδώνει την θεραπευτική διαδικασία, βλέπει τον άνθρωπο ως όλον, πέρα από το σωματικό του εγώ, λαμβάνοντας υπ‘ όψη της επιπλέον τόσο το σχήμα όσο και  την  εικόνα του σώματος, ενώ  διαθέτει ενσυναίσθηση και βαθιά κατανόηση  για τον σωματικό και ψυχικό πόνο του πάσχοντος. Εργάζεται με αίσθημα ευθύνης,  διακριτικότητας  και συνέπειας πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα που της τίθεται. Την διακρίνει επίσης πνεύμα μαθητείας και μετέχει συστηματικά σε  διεθνή σεμινάρια  συνεχιζόμενης εκπαίδευσης πάνω στην μέθοδο Feldenkrais και στις επί μέρους εφαρμογές της γενικά, αλλά και  ιδιαίτερα  στην Κατά Πλάκας Σκλήρυνση. Δεν αρκείται μόνο  στην πρακτική εφαρμογή της  μεθόδου της αλλά την ενδιαφέρει και η  θεωρητική κατανόηση των μηχανισμών κινητοποίησης, αναμόχλευσης ή και αναζωογόνησης της εγκεφαλικής πλαστικότητας της συναρτώμενης με τους κινητικούς νευρώνες και προς αυτήν την κατεύθυνση μελετά, ερευνά και εργάζεται. Με δύο λέξεις συνιστώ την συνεργασία μαζί της για προβλήματα του νευρικού και μυοσκελετικού  συστήματος.

Δημήτρης Κυριαζής - MD PhD Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (ΕΕΨΨ/IFPS)

Γνωρίζω την κα Φιλιώ Ρεζίτη και την δουλειά της εδώ και τρία χρόνια. Πήγα, συστημένη, στην ανάρρωση μετά από μερική ρήξη Αχιλλείου τένοντα. Είχα επιπλέον πόνο στη μέση και δυσκολία στην ορθοστασία. Θεωρούσα ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της κακής φυσικής κατάστασης και του υπερβάλλοντος βάρους, προβλήματα φθοράς, δηλαδή, ενός αφρόντιστου, μεσήλικου σώματος. Από την πρώτη συνεδρία, που προφανώς τη χρησιμοποίησε η Φιλιώ για διαγνωστικούς σκοπούς, εντυπωσιάστηκα από τη δυνατότητα παθητικών κινήσεων που είχε το σώμα μου, κινήσεων που είχα ξεχάσει ότι γίνονται από το ανθρώπινο σώμα. Όταν με μάθαινε να περπατώ απ’ την αρχή, εντυπωσιάστηκα και πάλι, γιατί μου έδειχνε τον τρόπο της φυσιολογικής βάδισης όπως τον διδασκόμουν φοιτήτρια, ο οποίος διέφερε πολύ απ’ αυτόν που είχα υιοθετήσει με τα χρόνια και απ’ αυτόν που μπορώ πλέον να διακρίνω ότι έχουν οι γύρω μου. Προχωρώντας κατάλαβα στο σώμα μου πώς σφίγγουμε τους μυς μας όταν αγχωνόμαστε (και όχι ίδιες μυϊκές ομάδες κάθε φορά) και γι’ αυτό έχουμε διάφορους πόνους σε διαφορετικά σημεία του σώματος κατά καιρούς. Τώρα πια μπορώ να χαλαρώσω τους μυς μου και δεν πονώ ακόμη και σε μακροχρόνια ορθοστασία. Μπορώ να περιγράψω διάφορες εμπειρίες που απέκτησα σιγά-σιγά και με βοήθησαν να έχω καλύτερη σωματοαίσθηση. Παράλληλα, βοηθήθηκα στην ανάπτυξη της αυτο-συνειδητότητας και σ’ άλλα επίπεδα (συναισθηματικό, νοητικό,…) καθώς και στη συνειδητοποίηση τού πώς αλληλεπιδρούν τα επίπεδα αυτά και σε μένα. Αυτό έγινε δυνατό μέσω της αυτοπαρατήρησης στην οποία σε οδηγεί βαθμηδόν η μέθοδος που εφαρμόζει η Φιλιώ και η οποία μέθοδος προϋποθέτει συστηματική, με την ιατρική έννοια του όρου, προσέγγιση του «όλου» του θεραπευόμενου. Είναι διαφορετικό πράγμα να διδάσκεις τις αλληλεπιδράσεις των διαφόρων παραγόντων στην ανθρώπινη ύπαρξη και διαφορετικό να το βιώνεις, όσο εξοικειωμένος κι αν είσαι με τα φαινόμενα αυτά. Η Φιλιώ έχει την ικανότητα να δημιουργεί με κάθε θεραπευόμενό της ιδιαίτερη θεραπευτική σχέση, στηριγμένη στην υπευθυνότητα, το ανυπόκριτο ενδιαφέρον και τη συνεχή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις θεραπευτικές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές αναφύονται συνεχώς, γιατί όσο αναπτύσσεται η σωματοαίσθηση τόσο αναδύονται, σε μένα τουλάχιστον, νέα θεραπευτικά αιτήματα και μάλιστα μερικές φορές τέτοια που δεν είναι σχετικά με τη θεραπεία που είχε αρχικώς προγραμματίσει για τη συγκεκριμένη συνεδρία. Προφανώς οι σοβαρότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτές των πολύπλοκων νευρολογικών, κυρίως, νοσημάτων με διάφορες εκδηλώσεις με τα οποία ασχολείται. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, η Φιλιώ διαρκώς μετεκπαιδεύεται στο εξωτερικό. Με βάση τα παραπάνω θεώρησα ότι η Φιλιώ θα μπορούσε να βοηθήσει φίλους, τους οποίους και συνέστησα και οι οποίοι απ΄ ό,τι μου λένε έχουν τις ίδιες εντυπώσεις μαζί μου.

Αναστασία Θανοπούλου - Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας - Σακχαρώδη Διαβήτη, Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Η πρώτη μου επαφή με την μέθοδο Feldekrais ήταν πριν περίπου τρία χρόνια όταν αναζήτησα θεραπεία για το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζα στην μέση μου. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, η οποία απαιτεί αρκετές ώρες να είμαι καθισμένος σε μία θέση γραφείου, το πρόβλημα στην μέση μου είχε μετατραπεί σε «χρόνιο» θέμα. Η μέθοδος και προσωπικά η Φιλιώ, μου προτάθηκαν ως κάτι «εναλλακτικό» στις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης του προβλήματός μου. Μετά από την τρίχρονη επαφή μου με την μέθοδο, πλέον οι τεχνικές και η νοοτροπία της κάθε άλλο παρά «εναλλακτικές» μου φαίνονται (με την «παρεξηγημένη» έννοια του όρου). Η τεχνική Feldenkrais ξεφεύγει των παραδοσιακών μεθόδων (π.χ. Φυσιοθεραπεία, θεραπείες με χρήση φαρμάκων, εγχείριση) και ο λόγος που τη θεωρώ ουσιώδη είναι γιατί εστιάζει στη εξάλειψη των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν τραμαυτισμούς ή/και σωματικούς πόνους και όχι στην παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων του τραυματισμού (όπως ο πόνος). Η πρώτη μου συνεδρία αφιερώθηκε όχι στο να εξαλειφθεί ο πόνος της μέσης μου, αλλά στο να διορθωθεί ο τρόπος που χρησιμοποιώ και στηρίζω το σώμα μου κατά την διάρκεια των ωρών που εργάζομαι. Η θεραπεύτρια δίνει με παραδείγματα στο σώμα και τον εγκέφαλο να αντιληφθoύν τον σωστό κινησιολογικά τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεκπεραιώνονται οι κινήσεις. Ο τρόπος αυτός είναι αλληλένδετος με το σώμα του ασθενή, καθώς δεν υπάρχει ο ίδιος «σωστός τρόπος» (“one size fits all”) για όλα τα σώματα. Με την Φιλιώ έχω δουλέψει την τεχνική για αποκατάσταση τραυματισμών (μέση, γόνατα, ώμοι) αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη κινησιακών μοτίβων τα οποία δεν είχα εξασκήσει και είχαν παραμείνει «ανενεργά» στον νευρικό μου χάρτη. Θα παρομοίαζα την μέθοδο και τις συνεδρίες μου με την Φιλιώ ως ένα ταξίδι «κινητικής ενσυνειδητότητας», μία νέα σχέση με το σώμα μου. Άλλωστε το σώμα μας είναι το εργαλείο που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα και δυστυχώς δεν το αφουγκραζόμαστε καθώς έχουμε κατακλυστεί από τον σύγχρονο, πολύβουο ρυθμό ζωής. Συνιστώ την μέθοδο και πιο πολύ προσωπικά την Φιλιώ σε αυτή την αναζήτησή σας για τον νέο σας κιναισθητικό χάρτη!

Ανδρέας Αθανασούλιας - Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών

Η επαφή μου με την μέθοδο Feldenkrais και την practitioner Φιλιώ Ρεζίτη έχει υπάρξει καθοριστική για μένα, όχι μόνο στο επίπεδο της θεραπευτικής εξέλιξης της πάθησής μου (γεγονός που από μόνο του είναι κεφαλαιώδες), αλλά και σε αυτό της συνολικής προσωπικής ανάπτυξης. Η βαθειά επιστημοσύνη της μεθόδου, που βασίζεται στην αλήθεια των απεριόριστων δυνατοτήτων του σώματος ως φορέα κάθε ανθρώπινης εμπειρίας, σε συνδυασμό με την ευφυΐα, την διεισδυτικότητα, την κατανόηση και την ουσιαστική δέσμευση της Φιλιώς Ρεζίτη στην αποστολή που ενσυνείδητα αναλαμβάνει, καθιστούν αυτήν την διαδικασία αποκαλυπτική. Αισθάνομαι ευγνώμων και τυχερή για όσα μου έχουν προσφερθεί και ελπίζω ότι μελλοντικά όλο και περισσότεροι θα γίνονται κοινωνοί της συμβολής της μεθόδου Feldenkrais στην βελτιστοποίηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Ειρήνη Αλεξοπούλου - Αρχαιολόγος-Ξεναγός

Δουλεύω με την Φιλιώ Ρεζίτη τα τελευταία 8 χρόνια. Μου την σύστησε μια συνάδελφός μου όταν περνούσα μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου και από την πρώτη στιγμή την εμπιστεύτηκα.
Η μέθοδός της αλλά και ο τρόπος που εργάζεται τόσα χρόνια στο σώμα μου είναι μοναδικός. Με βοήθησε να ξεπεράσω χρόνιους σωματικούς και ψυχικούς πόνους σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ζωής μου. Με απάλλαξε από αυτούς ενώ ταυτόχρονα μου εμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου. Είναι ένας θετικός άνθρωπος που με έμαθε ότι η σωστή στάση σώματος είναι και στάση ζωής! Αυτό για μένα είναι η μέθοδος Feldenkrais. Σε ευχαριστώ Φιλιώ!

Κωνσταντίνα Σακελλαρίου - Επισκέπτρια Υγείας

Η μέθοδος Feldenkrais με βοήθησε να ξεπεράσω προβλήματα χρόνιου πόνου που δυσχέραιναν την καθημερινότητά μου. Ωστόσο, πέρα από τη μέθοδο αυτή καθεαυτή θεωρώ ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η Φιλιώ, η πρακτικός της μεθόδου, η οποία με γλώσσα απλή και κατανοητή μου εξήγησε το σώμα μου, τις ανάγκες του και με εκπαίδευσε να μάθω να το ακούω, να το σέβομαι και να το βοηθώ. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τη Φιλιώ σε ατομικές συνεδρίες, διανύω τον 4ο χρόνο, καθώς νιώθω ότι η μέθοδος Feldenkrais σε συνδυασμό με την εφαρμογή της από τα χέρια της Φιλιώς με έχουν οδηγήσει σε μια βαθιά γνώση του σώματός μου, γνώση που όλοι χρειάζεται να κατέχουμε.

Ραλλού Θωμά - Δασκάλα

Η πρόσκληση των σεμιναρίων Feldenkrais συνεπάγεται κατ’ αρχήν πρόκληση παρατήρησης, ελέγχου του σώματός μας και των οικείων συμπεριφορών του. Ό,τι επιπόλαια μας φαίνεται, -σχετικά με τις κινητικές συνήθειες/πρότυπα-, άνευ σημασίας ή τυχαίο, αποδεικνύεται, μέσα από μια προσωπική πορεία προσδιορισμού, λόγος μελέτης, εμβάθυνσης∙ ορίζεται ως αιτία. Το θολό και ασαφές μορφοποιείται και ελέγχεται. Αυτή η αποκάλυψη, –χωρίς ενοχές αλλά με παιδική περιέργεια-, δεν γίνεται μαγικά. Μέσω των ασκήσεων οδηγούμαστε στο παράθυρο του εαυτού μας. Μαθαίνουμε να το ανοίγουμε, αρχικά δειλά, κάποτε όμως διάπλατα. Κι αυτή η γνώση-φως όσο κρυμμένη κι αν ήταν, όσο αποκαλυπτική κι αν είναι, δεικνύει την πιο απλή αλήθεια μας, την μόνη. Και τότε επανατοποθετούμαστε σωματικά. Αναζητούμε το ΄΄ευ΄΄ της κίνησης, άρα το ΄΄ευ΄΄ της ζωής. Οι δε αισθήσεις, οξυμένες, τρισδιάστατες, γίνονται τα μέσα μιας εκ νέου θεώρησης του κόσμου. Έτσι, βλέπω μέσα μου, βλέπω εμένα, σημαίνει βλέπω το περιβάλλον ως λειτουργικό, ενεργό σκηνικό κι όχι ως θαμπό κομπάρσο.

Ενυπάρχω, συνυπάρχω.

Υ.Γ. Ευχαριστώ προσωπικά την Φιλιώ Ρεζίτη για το χέρι που μου έτεινε σε αυτήν την πορεία. Ζεστό και δυνατό.

Καλλιόπη Παπαδομήτσου - Φιλόλογος

Έχοντας κάνει ένα 4ωρο επιτυχημένο χειρουργείο και των 2 πελμάτων μου συγχρόνως (κότσια, μετατάρσια) και αφού χρησιμοποίησα όλα τα γνωστά μέσα φυσιοθεραπείας για 5 μήνες περίπου, -χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί το βάδισμα, η αίσθηση και η κίνηση όλων των δακτύλων των πελμάτων μου-, συνάντησα τη Φιλιώ Ρεζίτη, η οποία υπήρξε αφάνταστα βοηθητική. Μετά την πλήρη αποκατάσταση του αρχικού προβλήματός μου, η δουλειά μας επεκτάθηκε σε βαθύτερα επίπεδα. Η μέθοδος Feldenkrais που εφαρμόζει δεν μοιάζει με καμία άλλη που είχα δοκιμάσει. Κινητοποιεί όλο το νευρικό σύστημα, συνδέοντας όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου με το σώμα, διεγείροντας παράλληλα το συναίσθημα. Θεωρώ ότι αυτή η σύνδεση μυαλού, σώματος και ψυχής με βοήθησε να βρω σιγά-σιγά μέσα μου τα « θέλω και τα μπορώ». Αν για κάποιο στρεσογόνο λόγο κλονιστεί αυτή η διαδικασία είμαι σε θέση πλέον να το αναγνωρίζω και να εφαρμόζω τα όσα πολύτιμα μου έμαθε και μου μαθαίνει ακόμη.  Η δουλειά μαζί της είναι ό,τι καλύτερο προσφέρω στον εαυτό μου.

Ειρήνη Τόλη - Διευθύντρια Τμήματος Συνεδρίων & Διευθύνουσα Σύμβουλος ERA Ε.Π.Ε.

Θα μπορούσα να γράφω και να μιλώ ώρες ατέλειωτες για την Φιλιώ, αλλά θα πω μόνο ότι είναι καταπληκτική. Έχω συναντηθεί με πολλούς ασθενείς της, με διάφορες παθήσεις, και έχουν την ίδια γνώμη. Πάσχουσα από Πολλαπλή Σκλήρυνση πολλά χρόνια τώρα, πέρασα άσχημες περιόδους, με τις αντοχές μου πεσμένες και το νευρικό σύστημα σε αθλία κατάσταση. Επειδή δεν ήθελα και δεν θέλω η ασθένεια αυτή να μου καθορίζει και να μου επισκιάζει τη ζωή, στις φάσεις υποτροπής προσπαθούσα με στεροειδή (ισχυρά φάρμακα) σε υψηλές δόσεις να αντεπεξέλθω, αλλά δυστυχώς δεν είχα αποτέλεσμα. Η Φιλιώ, που έγινε η δική μου Φιλιώ, με τις γνώσεις της, την θετική της ενέργεια και την συνειδητή συνεργασία μας στην επανεκπαίδευση των νευρικών συνάψεων και στην καλύτερη κινητικότητα, με βοήθησε πραγματικά να σταθώ όρθια. Έφτιαξε πλάνο αποκατάστασης προσαρμοσμένο αποκλειστικά σε μένα, έλαβε υπόψη της το ιστορικό μου, τα δικά μου συμπτώματα και τις ανάγκες μου. Σε κάθε συνεδρία εντοπίζει το υπάρχον ΄΄πρόβλημα΄΄ και επικεντρώνεται σε αυτό. Το ότι είμαι όρθια το χρωστάω στη Φιλιώ που είναι υπέροχη και στη δική μου επιμονή. Η νευρολόγος μου είναι εντυπωσιασμένη. Ανεπιφύλακτα είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθώ.

Βάσω Μπερμπέκωστα

Γνώρισα την Φιλιώ Ρεζίτη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, έπειτα από προτροπή του νευρολόγου μου. Έχοντας διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση, σκοπός μου ήταν να διαπιστώσω αν μπορώ να ωφεληθώ από τη μέθοδο που εφαρμόζει στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση. Αρκετά γρήγορα κατάλαβα ότι η Φιλιώ δεν είναι μια practitioner που εφαρμόζει ένα δεδομένο και απαράλλακτο πρόγραμμα σε όλους τους ασθενείς της. Η Φιλιώ προσαρμόζει το πρόγραμμά της ανάλογα με τον άνθρωπο που βοηθά κάθε φορά. Έτσι, για την κινητική αποκατάσταση του καθενός εφαρμόζει διφορετικούς τρόπους βελτίωσης της κίνησης. Η Φιλιώ θέτει κανόνες, και με τη μέθοδο Feldenkrais, που είναι πλέον βίωμά της, προσπαθεί να διευρύνει το πλαίσιο αποκατάστασης, δημιουργώντας ενότητες στις συνεδρίες που προσφέρει. Κινητοποιώντας ένα-ένα τα μέλη του σώματος, και με τη διαρκή επανάληψη των ασκήσεων, φτάνει κανείς σταδιακά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που για την περίπτωση των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, δεν είναι άλλο από το αβίαστο και σωστό βάδισμα. Και όταν αυτό συντελείται, ο ασθενής βγαίνει από τη συνεδρία νιώθωντας έτοιμος να πετάξει, γιατί η Φιλιώ δεν διδάσκει απλώς ασκήσεις, αλλά δίνει πολλά παραπάνω. Επιδιώκει να σε μάθει εκ των έσω, και καθόλη τη διάρκεια της αποκατάστασης ενδιαφέρεται για σένα, τη ζωή σου, το περιβάλλον σου, τις δυσκολίες που έχεις και πώς αυτές εκφράζονται σωματικά.

Έφη Παπαϊωάννου

Έχω την μεγάλη χαρά να γνωρίζω την Φιλιώ Ρεζίτη. Δυστυχώς στα 49 μου χρειαζόμουν μπαστούνι για να μπορέσω να περπατήσω, καθώς ένα πρόβλημα στην μέση με έκανε να δυσλειτουργώ. Κοντά της έμαθα ότι ο πόνος δεν είναι σωματικός, αλλά κατά βάση συναισθηματικός και ψυχικός. Σε περιόδους έντονου stress ο οργανισμός, το ΄΄εργαλείο΄΄ μας που λέγεται σώμα, παίρνει θέση και μέρος. Αλλάζει για να επιβιώσει στα ΄΄δύσκολα΄΄. Και μου έμαθε ότι αν δεν αλλάξει ΄΄το μέσα΄΄ η εικόνα ΄΄του έξω΄΄, του σώματος, δεν μπορεί να αλλάξει. Η Φιλιώ αγαπά τον άνθρωπο ως ΄΄όλον΄΄. Σαν ένα θαυμάσιο εργαλείο το σώμα υπηρετεί τα της ψυχής. Και η ψυχή της Φιλιώς αγαπά και υπηρετεί την ψυχή και το σώμα του ασθενούς. Τα δυό της ευλογημένα χέρια, η απεριόριστη γνώση, αλλά προπαντός η αγάπη της φέρει το ΄΄θαύμα΄΄. Βοηθά τους μυς να συνδεθούν με νέες εγκεφαλικές εντολές, να νιώσουν ασφάλεια και υγεία. Νέες εγκεφαλικές συνάψεις αναπτύσσονται και το μήνυμα για τον άνθρωπο είναι καθαγιαστικό: ΄΄Τώρα είσαι σε ασφάλεια. Όλα είναι καλά΄΄. Δεν έχω λόγια να την ευχαριστήσω. Το μπαστούνι στο σπίτι, πίσω από την πόρτα, είναι για να μου θυμίζει να μην ξεχνώ κάθε μέρα ένα πράγμα: ότι έχω ραντεβού με την ζωή.

Νεκταρία Ζαχαριουδάκη-Μουτεβελή - Χειρουργός Οδοντίατρος

Η ενασχόλησή μου με διάφορες μεθόδους, όπως η Yoga και το Pilates, και η ανάγκη μου να βελτιώσω την πρακτική μου άσκηση, με έφεραν σε επαφή με τη Φιλιώ και το Feldenkrais, το 2009.

Από την πρώτη κιόλας επαφή μέσω της ατομικής συνεδρίας (FI), αισθάνθηκα το σώμα μου, την αναπνοή μου, την κίνησή μου συντονισμένα σε έναν ενιαίο ρυθμό. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, άρχισα να νιώθω ελεύθερη μέσω της κίνησης, να παίρνω το εκατό τοις εκατό της κάθε άσκησης, χωρίς πόνο και με λιγότερη προσπάθεια.

Το Feldenkrais δεν είναι μόνο άσκηση, είναι τρόπος να ανακαλύπτεις, να δημιουργείς, να οργανώνεσαι, να ελευθερώνεσαι, να πειθαρχείς. Τα ομαδικά μαθήματα (ΑΤΜ) βοηθούν στην αντίληψη του εαυτού μας σε σχέση με το περιβάλλον. Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες οδηγούν στην οικοδόμηση και τη διάπλαση ενός ολοκληρωμένου κιναισθητικού συστήματος, απαραίτητου για τον άνθρωπο.

Ένας τραυματισμός μου στους στροφείς του ώμου, το 2010, έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ένα καινούργιο μονοπάτι για εμένα. Η επιλογή της Φιλιώς για την αποκατάστασή μου ήταν δεδομένη. Η παρατήρησή της, ο τρόπος που προσεγγίζει τον άνθρωπο και συνδέεται μαζί του είναι μοναδικός. Εργάζεται με σεβασμό και διακριτικότητα. Αναδεικνύει χαρισματικά τις ιδιαίτερες ποιότητες κάθε θεραπευόμενου και τον καθοδηγεί να τις μορφοποιήσει και να τους εμφυσήσει ψυχή.

Η αγάπη και η πίστη της στο αντικείμενό της και η δική μου ανάγκη να εξερευνήσω τον κόσμο του σώματος –τον τόσο γνώριμο, αλλά και, τελικά, τόσο άγνωστο- ,με ενέπνευσαν ώστε να ασχοληθώ επαγγελματικά με το σώμα. Έτσι, η σχέση μου με τη Φιλιώ, από σχέση θεραπευόμενης-θεραπεύτριας μετουσιώθηκε σε σχέση μαθήτριας-δασκάλας. Σήμερα, είμαστε συνεργάτιδες. Αρχικά, εκπαιδεύτηκα στη μέθοδο Pilates (πιστοποιημένη δασκάλα) και, από το 2016, φοιτώ στο Embodied Life School του Russell Delman.

Ξένια Κοντού - Δασκάλα Pilates, σπουδάστρια Embodied Life School, Τεχνολόγος Γεωπόνος

Εμπιστεύομαι τη μέθοδο Feldenkrais και την πρακτικό Feldenkrais Φιλιώ Ρεζίτη που ήταν στο πλευρό μου και με βοήθησε.Την προτείνω ανεπιφύλαχτα σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα και αισθάνονται πόνο στο σώμα τους….

Π. Γαβαλάκη - Καθηγήτρια φυσικής αγωγής - Πρωταθλήτρια στο βάδην

Το Feldenkrais υποσκέλισε μακράν όλες τις προσωρινές ανακουφίσεις που παρείχαν τα χάπια, η φυσιοθεραπεία ή το μασάζ, γιατί πραγματικά ήταν το μόνο που μου έδωσε γνώση. Συνειδητοποίησα με πλήρη ακρίβεια, γιατί πονούσα κι αυτό επειδή κατάφερα να μπω μέσα στο πρόβλημα και να το καταπολεμήσω…

K. Σακελαροππούλου - Χορεύτρια στην Eθνική Λυρική Σκηνή

Το να γνωρίζεις πώς να βοηθήσεις το ανθρώπινο σώμα , είναι γνώση. Το να διεισδύεις στην ψυχή και το μυαλό ενός ανθρώπου , όμως είναι ταλέντο. Η Φιλιω Ρεζίτη  νομίζω πως γεννήθηκε για να αγαπά τον άνθρωπο στο σύνολό του για αυτό και τον αγκαλιάζει με όλους τους τρόπους…και εμείς την ευχαριστούμε!

Αλεξάνδρα Γκανά

‘Ηρθα σε επαφή με την μέθοδο Feldenkrais και την Φιλιώ Ρεζίτη πριν από περίπου 5 χρόνια και πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο μου έχει τύχει. Έχοντας διαγνωστεί με ΣΚΠ και αντιμετωπίζοντας έντονο πρόβλημα σπαστικότητας στα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι, συνειδητοποίησα από την πρώτη κιόλας συνεδρία πως δεν είχα αισθανθεί ξανά τόσο καλά σε θεραπεία (στο παρελθόν είχα κάνει φυσιοθεραπείες και βελονισμό στο Λονδίνο). Τα αποτελέσματα των συναντήσεών μας, και ειδικά η αίσθηση ότι έχω ΄΄ψηλώσει΄΄ και ΄΄ισιώσει΄΄, με κάνουν να αποκαλώ κάθε φορά την Φιλιώ Ρεζίτη, -με μια γερή δόση χιούμορ-, ΄΄μάγισσα΄΄! Αισθάνομαι την ανάγκη να την ευχαριστήσω, όχι μόνο για την βοήθεια που μου παρείχε στην εξάλειψη της σπαστικότητας, αλλά και για την προστασία, την ενθάρρυνση και κυρίως την ελπίδα που μου έδωσε. Φιλιώ μου σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να σου δοθούν πίσω όσα καλα μας προσφέρεις με την ψυχή σου.

ΚΑΤΣΙΚΑ ΗΛΙΑΔΑ - Λογίστρια
 • Γνωρίζω την Φιλιώ Ρεζίτη και την εργασία της εδώ και λίγα χρόνια. Είχα την ευκαιρία να δεχθώ την θεραπευτική της φροντίδα και στην συνέχεια να παραπέμψω αρκετούς φίλους αλλά και πάσχοντες που  θεώρησα ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει αποτελεσματικά με την μέθοδο εργασίας της πάνω στο σώμα. Νιώθω ότι η Φιλιώ δημιουργεί ένα κλίμα  και μια θεραπευτική σχέση με τον θεραπευόμενό της που ευοδώνει την θεραπευτική διαδικασία, βλέπει τον άνθρωπο ως όλον, πέρα από το σωματικό του εγώ, λαμβάνοντας υπ‘ όψη της επιπλέον τόσο το σχήμα όσο και  την  εικόνα του σώματος, ενώ  διαθέτει ενσυναίσθηση και βαθιά κατανόηση  για τον σωματικό και ψυχικό πόνο του πάσχοντος. Εργάζεται με αίσθημα ευθύνης,  διακριτικότητας  και συνέπειας πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα που της τίθεται. Την διακρίνει επίσης πνεύμα μαθητείας και μετέχει συστηματικά σε  διεθνή σεμινάρια  συνεχιζόμενης εκπαίδευσης πάνω στην μέθοδο Feldenkrais και στις επί μέρους εφαρμογές της γενικά, αλλά και  ιδιαίτερα  στην Κατά Πλάκας Σκλήρυνση. Δεν αρκείται μόνο  στην πρακτική εφαρμογή της  μεθόδου της αλλά την ενδιαφέρει και η  θεωρητική κατανόηση των μηχανισμών κινητοποίησης, αναμόχλευσης ή και αναζωογόνησης της εγκεφαλικής πλαστικότητας της συναρτώμενης με τους κινητικούς νευρώνες και προς αυτήν την κατεύθυνση μελετά, ερευνά και εργάζεται. Με δύο λέξεις συνιστώ την συνεργασία μαζί της για προβλήματα του νευρικού και μυοσκελετικού  συστήματος.

 • Γνωρίζω την κα Φιλιώ Ρεζίτη και την δουλειά της εδώ και τρία χρόνια. Πήγα, συστημένη, στην ανάρρωση μετά από μερική ρήξη Αχιλλείου τένοντα. Είχα επιπλέον πόνο στη μέση και δυσκολία στην ορθοστασία. Θεωρούσα ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της κακής φυσικής κατάστασης και του υπερβάλλοντος βάρους, προβλήματα φθοράς, δηλαδή, ενός αφρόντιστου, μεσήλικου σώματος. Από την πρώτη συνεδρία, που προφανώς τη χρησιμοποίησε η Φιλιώ για διαγνωστικούς σκοπούς, εντυπωσιάστηκα από τη δυνατότητα παθητικών κινήσεων που είχε το σώμα μου, κινήσεων που είχα ξεχάσει ότι γίνονται από το ανθρώπινο σώμα. Όταν με μάθαινε να περπατώ απ’ την αρχή, εντυπωσιάστηκα και πάλι, γιατί μου έδειχνε τον τρόπο της φυσιολογικής βάδισης όπως τον διδασκόμουν φοιτήτρια, ο οποίος διέφερε πολύ απ’ αυτόν που είχα υιοθετήσει με τα χρόνια και απ’ αυτόν που μπορώ πλέον να διακρίνω ότι έχουν οι γύρω μου. Προχωρώντας κατάλαβα στο σώμα μου πώς σφίγγουμε τους μυς μας όταν αγχωνόμαστε (και όχι ίδιες μυϊκές ομάδες κάθε φορά) και γι’ αυτό έχουμε διάφορους πόνους σε διαφορετικά σημεία του σώματος κατά καιρούς. Τώρα πια μπορώ να χαλαρώσω τους μυς μου και δεν πονώ ακόμη και σε μακροχρόνια ορθοστασία. Μπορώ να περιγράψω διάφορες εμπειρίες που απέκτησα σιγά-σιγά και με βοήθησαν να έχω καλύτερη σωματοαίσθηση. Παράλληλα, βοηθήθηκα στην ανάπτυξη της αυτο-συνειδητότητας και σ’ άλλα επίπεδα (συναισθηματικό, νοητικό,…) καθώς και στη συνειδητοποίηση τού πώς αλληλεπιδρούν τα επίπεδα αυτά και σε μένα. Αυτό έγινε δυνατό μέσω της αυτοπαρατήρησης στην οποία σε οδηγεί βαθμηδόν η μέθοδος που εφαρμόζει η Φιλιώ και η οποία μέθοδος προϋποθέτει συστηματική, με την ιατρική έννοια του όρου, προσέγγιση του «όλου» του θεραπευόμενου. Είναι διαφορετικό πράγμα να διδάσκεις τις αλληλεπιδράσεις των διαφόρων παραγόντων στην ανθρώπινη ύπαρξη και διαφορετικό να το βιώνεις, όσο εξοικειωμένος κι αν είσαι με τα φαινόμενα αυτά. Η Φιλιώ έχει την ικανότητα να δημιουργεί με κάθε θεραπευόμενό της ιδιαίτερη θεραπευτική σχέση, στηριγμένη στην υπευθυνότητα, το ανυπόκριτο ενδιαφέρον και τη συνεχή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις θεραπευτικές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές αναφύονται συνεχώς, γιατί όσο αναπτύσσεται η σωματοαίσθηση τόσο αναδύονται, σε μένα τουλάχιστον, νέα θεραπευτικά αιτήματα και μάλιστα μερικές φορές τέτοια που δεν είναι σχετικά με τη θεραπεία που είχε αρχικώς προγραμματίσει για τη συγκεκριμένη συνεδρία. Προφανώς οι σοβαρότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτές των πολύπλοκων νευρολογικών, κυρίως, νοσημάτων με διάφορες εκδηλώσεις με τα οποία ασχολείται. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, η Φιλιώ διαρκώς μετεκπαιδεύεται στο εξωτερικό. Με βάση τα παραπάνω θεώρησα ότι η Φιλιώ θα μπορούσε να βοηθήσει φίλους, τους οποίους και συνέστησα και οι οποίοι απ΄ ό,τι μου λένε έχουν τις ίδιες εντυπώσεις μαζί μου.

 • Έχω την μεγάλη χαρά να γνωρίζω την Φιλιώ Ρεζίτη. Δυστυχώς στα 49 μου χρειαζόμουν μπαστούνι για να μπορέσω να περπατήσω, καθώς ένα πρόβλημα στην μέση με έκανε να δυσλειτουργώ. Κοντά της έμαθα ότι ο πόνος δεν είναι σωματικός, αλλά κατά βάση συναισθηματικός και ψυχικός. Σε περιόδους έντονου stress ο οργανισμός, το ΄΄εργαλείο΄΄ μας που λέγεται σώμα, παίρνει θέση και μέρος. Αλλάζει για να επιβιώσει στα ΄΄δύσκολα΄΄. Και μου έμαθε ότι αν δεν αλλάξει ΄΄το μέσα΄΄ η εικόνα ΄΄του έξω΄΄, του σώματος, δεν μπορεί να αλλάξει. Η Φιλιώ αγαπά τον άνθρωπο ως ΄΄όλον΄΄. Σαν ένα θαυμάσιο εργαλείο το σώμα υπηρετεί τα της ψυχής. Και η ψυχή της Φιλιώς αγαπά και υπηρετεί την ψυχή και το σώμα του ασθενούς. Τα δυό της ευλογημένα χέρια, η απεριόριστη γνώση, αλλά προπαντός η αγάπη της φέρει το ΄΄θαύμα΄΄. Βοηθά τους μυς να συνδεθούν με νέες εγκεφαλικές εντολές, να νιώσουν ασφάλεια και υγεία. Νέες εγκεφαλικές συνάψεις αναπτύσσονται και το μήνυμα για τον άνθρωπο είναι καθαγιαστικό: ΄΄Τώρα είσαι σε ασφάλεια. Όλα είναι καλά΄΄. Δεν έχω λόγια να την ευχαριστήσω. Το μπαστούνι στο σπίτι, πίσω από την πόρτα, είναι για να μου θυμίζει να μην ξεχνώ κάθε μέρα ένα πράγμα: ότι έχω ραντεβού με την ζωή.

 • Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Φιλιώ Ρεζίτη πριν από αρκετά χρόνια. Η θεραπευτική μου εμπειρία μαζί της υπήρξε μοναδική. Πήγα με σκυμμένη πλάτη και τρομερούς πόνους στην μέση και η κινητικότητά μου είχε μειωθεί πάρα πολύ λόγω αποτόμης, λανθασμένης κίνησης. Δεν πίστευα ότι θα υπήρχε τόσο γρήγορη ανακούφιση στο πρόβλημά μου χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Εμείς οι γιατροί, δυστυχώς, συνδέουμε τις ασθένειες πάντοτε με τα φάρμακα για την ίασή τους.  Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Στην ομοιοπαθητκή έχω μάθει ότι η θεραπεία εκτός από σωματική ανακούφιση προϋποθέτει την προσέγγιση του πνευματικού, νοητικού και ψυχικού κόσμου του ασθενούς. Ο ίδιος ο ασθενής μερικές φορές ηθελημένα ή μη αρνείται τα παραπάνω μέρη του εαυτού του και ασχολείται μόνο με το σωματικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ως άνθρωποι λειτουργούμε με τις πέντε αισθήσεις μας και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Η Φιλιώ σε παίρνει απαλά από το χέρι και σου δείχνει τον δρόμο όπου όλα αυτά τα μέρη του εαυτού θα ενωθούν στο ΄΄όλον΄΄. Ως ομοιοπαθητικός είχα την χαρά να το γνωρίζω, αλλά δεν το είχα εμπειραθεί. Η Φιλιώ με ευγένεια, λεπτότητα και αγάπη μου έδειξε τον τρόπο. Η διαφορά της εργασίας της σε σχέση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έγκειται στο ότι σαν θαυμάσιος ΄΄μαριονετίστας΄΄ παίρνει το ανθρώπινο σώμα και μαθαίνει τους μυς την καινούργια τους θέση μέσα από την καινούργια τους σχέση με τον εγκέφαλο, τις εγκεφαλικές συνάψεις και τις εγκεφαλικές εντολές. Τελειώνοντας την θεραπεία είναι σαν να φεύγεις από ένα ιερό χώρο όπου το σώμα συνάντησε το πνεύμα και την ψυχή και μαθαίνει πλέον να ζει μαζί τους με αρμονία. Νιώθεις την απόλυτη ασφάλεια, ηρεμία και αγάπη.

 • Γνώρισα την Φιλιώ Ρεζίτη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, έπειτα από προτροπή του νευρολόγου μου. Έχοντας διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση, σκοπός μου ήταν να διαπιστώσω αν μπορώ να ωφεληθώ από τη μέθοδο που εφαρμόζει στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση. Αρκετά γρήγορα κατάλαβα ότι η Φιλιώ δεν είναι μια practitioner που εφαρμόζει ένα δεδομένο και απαράλλακτο πρόγραμμα σε όλους τους ασθενείς της. Η Φιλιώ προσαρμόζει το πρόγραμμά της ανάλογα με τον άνθρωπο που βοηθά κάθε φορά. Έτσι, για την κινητική αποκατάσταση του καθενός εφαρμόζει διφορετικούς τρόπους βελτίωσης της κίνησης. Η Φιλιώ θέτει κανόνες, και με τη μέθοδο Feldenkrais, που είναι πλέον βίωμά της, προσπαθεί να διευρύνει το πλαίσιο αποκατάστασης, δημιουργώντας ενότητες στις συνεδρίες που προσφέρει. Κινητοποιώντας ένα-ένα τα μέλη του σώματος, και με τη διαρκή επανάληψη των ασκήσεων, φτάνει κανείς σταδιακά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που για την περίπτωση των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, δεν είναι άλλο από το αβίαστο και σωστό βάδισμα. Και όταν αυτό συντελείται, ο ασθενής βγαίνει από τη συνεδρία νιώθωντας έτοιμος να πετάξει, γιατί η Φιλιώ δεν διδάσκει απλώς ασκήσεις, αλλά δίνει πολλά παραπάνω. Επιδιώκει να σε μάθει εκ των έσω, και καθόλη τη διάρκεια της αποκατάστασης ενδιαφέρεται για σένα, τη ζωή σου, το περιβάλλον σου, τις δυσκολίες που έχεις και πώς αυτές εκφράζονται σωματικά.

 • Θα μπορούσα να γράφω και να μιλώ ώρες ατέλειωτες για την Φιλιώ, αλλά θα πω μόνο ότι είναι καταπληκτική. Έχω συναντηθεί με πολλούς ασθενείς της, με διάφορες παθήσεις, και έχουν την ίδια γνώμη. Πάσχουσα από Πολλαπλή Σκλήρυνση πολλά χρόνια τώρα, πέρασα άσχημες περιόδους, με τις αντοχές μου πεσμένες και το νευρικό σύστημα σε αθλία κατάσταση. Επειδή δεν ήθελα και δεν θέλω η ασθένεια αυτή να μου καθορίζει και να μου επισκιάζει τη ζωή, στις φάσεις υποτροπής προσπαθούσα με στεροειδή (ισχυρά φάρμακα) σε υψηλές δόσεις να αντεπεξέλθω, αλλά δυστυχώς δεν είχα αποτέλεσμα. Η Φιλιώ, που έγινε η δική μου Φιλιώ, με τις γνώσεις της, την θετική της ενέργεια και την συνειδητή συνεργασία μας στην επανεκπαίδευση των νευρικών συνάψεων και στην καλύτερη κινητικότητα, με βοήθησε πραγματικά να σταθώ όρθια. Έφτιαξε πλάνο αποκατάστασης προσαρμοσμένο αποκλειστικά σε μένα, έλαβε υπόψη της το ιστορικό μου, τα δικά μου συμπτώματα και τις ανάγκες μου. Σε κάθε συνεδρία εντοπίζει το υπάρχον ΄΄πρόβλημα΄΄ και επικεντρώνεται σε αυτό. Το ότι είμαι όρθια το χρωστάω στη Φιλιώ που είναι υπέροχη και στη δική μου επιμονή. Η νευρολόγος μου είναι εντυπωσιασμένη. Ανεπιφύλακτα είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθώ.

 • Έχοντας κάνει ένα 4ωρο επιτυχημένο χειρουργείο και των 2 πελμάτων μου συγχρόνως (κότσια, μετατάρσια) και αφού χρησιμοποίησα όλα τα γνωστά μέσα φυσιοθεραπείας για 5 μήνες περίπου, -χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί το βάδισμα, η αίσθηση και η κίνηση όλων των δακτύλων των πελμάτων μου-, συνάντησα τη Φιλιώ Ρεζίτη, η οποία υπήρξε αφάνταστα βοηθητική. Μετά την πλήρη αποκατάσταση του αρχικού προβλήματός μου, η δουλειά μας επεκτάθηκε σε βαθύτερα επίπεδα. Η μέθοδος Feldenkrais που εφαρμόζει δεν μοιάζει με καμία άλλη που είχα δοκιμάσει. Κινητοποιεί όλο το νευρικό σύστημα, συνδέοντας όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου με το σώμα, διεγείροντας παράλληλα το συναίσθημα. Θεωρώ ότι αυτή η σύνδεση μυαλού, σώματος και ψυχής με βοήθησε να βρω σιγά-σιγά μέσα μου τα « θέλω και τα μπορώ». Αν για κάποιο στρεσογόνο λόγο κλονιστεί αυτή η διαδικασία είμαι σε θέση πλέον να το αναγνωρίζω και να εφαρμόζω τα όσα πολύτιμα μου έμαθε και μου μαθαίνει ακόμη.  Η δουλειά μαζί της είναι ό,τι καλύτερο προσφέρω στον εαυτό μου.

 • Η πρόσκληση των σεμιναρίων Feldenkrais συνεπάγεται κατ’ αρχήν πρόκληση παρατήρησης, ελέγχου του σώματός μας και των οικείων συμπεριφορών του. Ό,τι επιπόλαια μας φαίνεται, -σχετικά με τις κινητικές συνήθειες/πρότυπα-, άνευ σημασίας ή τυχαίο, αποδεικνύεται, μέσα από μια προσωπική πορεία προσδιορισμού, λόγος μελέτης, εμβάθυνσης∙ ορίζεται ως αιτία. Το θολό και ασαφές μορφοποιείται και ελέγχεται. Αυτή η αποκάλυψη, –χωρίς ενοχές αλλά με παιδική περιέργεια-, δεν γίνεται μαγικά. Μέσω των ασκήσεων οδηγούμαστε στο παράθυρο του εαυτού μας. Μαθαίνουμε να το ανοίγουμε, αρχικά δειλά, κάποτε όμως διάπλατα. Κι αυτή η γνώση-φως όσο κρυμμένη κι αν ήταν, όσο αποκαλυπτική κι αν είναι, δεικνύει την πιο απλή αλήθεια μας, την μόνη. Και τότε επανατοποθετούμαστε σωματικά. Αναζητούμε το ΄΄ευ΄΄ της κίνησης, άρα το ΄΄ευ΄΄ της ζωής. Οι δε αισθήσεις, οξυμένες, τρισδιάστατες, γίνονται τα μέσα μιας εκ νέου θεώρησης του κόσμου. Έτσι, βλέπω μέσα μου, βλέπω εμένα, σημαίνει βλέπω το περιβάλλον ως λειτουργικό, ενεργό σκηνικό κι όχι ως θαμπό κομπάρσο.

  Ενυπάρχω, συνυπάρχω.

  Υ.Γ. Ευχαριστώ προσωπικά την Φιλιώ Ρεζίτη για το χέρι που μου έτεινε σε αυτήν την πορεία. Ζεστό και δυνατό.

 • Η μέθοδος Feldenkrais με βοήθησε να ξεπεράσω προβλήματα χρόνιου πόνου που δυσχέραιναν την καθημερινότητά μου. Ωστόσο, πέρα από τη μέθοδο αυτή καθεαυτή θεωρώ ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η Φιλιώ, η πρακτικός της μεθόδου, η οποία με γλώσσα απλή και κατανοητή μου εξήγησε το σώμα μου, τις ανάγκες του και με εκπαίδευσε να μάθω να το ακούω, να το σέβομαι και να το βοηθώ. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τη Φιλιώ σε ατομικές συνεδρίες, διανύω τον 4ο χρόνο, καθώς νιώθω ότι η μέθοδος Feldenkrais σε συνδυασμό με την εφαρμογή της από τα χέρια της Φιλιώς με έχουν οδηγήσει σε μια βαθιά γνώση του σώματός μου, γνώση που όλοι χρειάζεται να κατέχουμε.

 • Δουλεύω με την Φιλιώ Ρεζίτη τα τελευταία 8 χρόνια. Μου την σύστησε μια συνάδελφός μου όταν περνούσα μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου και από την πρώτη στιγμή την εμπιστεύτηκα.
  Η μέθοδός της αλλά και ο τρόπος που εργάζεται τόσα χρόνια στο σώμα μου είναι μοναδικός. Με βοήθησε να ξεπεράσω χρόνιους σωματικούς και ψυχικούς πόνους σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ζωής μου. Με απάλλαξε από αυτούς ενώ ταυτόχρονα μου εμαθε να πιστεύω στον εαυτό μου. Είναι ένας θετικός άνθρωπος που με έμαθε ότι η σωστή στάση σώματος είναι και στάση ζωής! Αυτό για μένα είναι η μέθοδος Feldenkrais. Σε ευχαριστώ Φιλιώ!

 • Η ενασχόλησή μου με διάφορες μεθόδους, όπως η Yoga και το Pilates, και η ανάγκη μου να βελτιώσω την πρακτική μου άσκηση, με έφεραν σε επαφή με τη Φιλιώ και το Feldenkrais, το 2009.

  Από την πρώτη κιόλας επαφή μέσω της ατομικής συνεδρίας (FI), αισθάνθηκα το σώμα μου, την αναπνοή μου, την κίνησή μου συντονισμένα σε έναν ενιαίο ρυθμό. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, άρχισα να νιώθω ελεύθερη μέσω της κίνησης, να παίρνω το εκατό τοις εκατό της κάθε άσκησης, χωρίς πόνο και με λιγότερη προσπάθεια.

  Το Feldenkrais δεν είναι μόνο άσκηση, είναι τρόπος να ανακαλύπτεις, να δημιουργείς, να οργανώνεσαι, να ελευθερώνεσαι, να πειθαρχείς. Τα ομαδικά μαθήματα (ΑΤΜ) βοηθούν στην αντίληψη του εαυτού μας σε σχέση με το περιβάλλον. Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες οδηγούν στην οικοδόμηση και τη διάπλαση ενός ολοκληρωμένου κιναισθητικού συστήματος, απαραίτητου για τον άνθρωπο.

  Ένας τραυματισμός μου στους στροφείς του ώμου, το 2010, έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ένα καινούργιο μονοπάτι για εμένα. Η επιλογή της Φιλιώς για την αποκατάστασή μου ήταν δεδομένη. Η παρατήρησή της, ο τρόπος που προσεγγίζει τον άνθρωπο και συνδέεται μαζί του είναι μοναδικός. Εργάζεται με σεβασμό και διακριτικότητα. Αναδεικνύει χαρισματικά τις ιδιαίτερες ποιότητες κάθε θεραπευόμενου και τον καθοδηγεί να τις μορφοποιήσει και να τους εμφυσήσει ψυχή.

  Η αγάπη και η πίστη της στο αντικείμενό της και η δική μου ανάγκη να εξερευνήσω τον κόσμο του σώματος –τον τόσο γνώριμο, αλλά και, τελικά, τόσο άγνωστο- ,με ενέπνευσαν ώστε να ασχοληθώ επαγγελματικά με το σώμα. Έτσι, η σχέση μου με τη Φιλιώ, από σχέση θεραπευόμενης-θεραπεύτριας μετουσιώθηκε σε σχέση μαθήτριας-δασκάλας. Σήμερα, είμαστε συνεργάτιδες. Αρχικά, εκπαιδεύτηκα στη μέθοδο Pilates (πιστοποιημένη δασκάλα) και, από το 2016, φοιτώ στο Embodied Life School του Russell Delman.

 • Η επαφή μου με την μέθοδο Feldenkrais και την practitioner Φιλιώ Ρεζίτη έχει υπάρξει καθοριστική για μένα, όχι μόνο στο επίπεδο της θεραπευτικής εξέλιξης της πάθησής μου (γεγονός που από μόνο του είναι κεφαλαιώδες), αλλά και σε αυτό της συνολικής προσωπικής ανάπτυξης. Η βαθειά επιστημοσύνη της μεθόδου, που βασίζεται στην αλήθεια των απεριόριστων δυνατοτήτων του σώματος ως φορέα κάθε ανθρώπινης εμπειρίας, σε συνδυασμό με την ευφυΐα, την διεισδυτικότητα, την κατανόηση και την ουσιαστική δέσμευση της Φιλιώς Ρεζίτη στην αποστολή που ενσυνείδητα αναλαμβάνει, καθιστούν αυτήν την διαδικασία αποκαλυπτική. Αισθάνομαι ευγνώμων και τυχερή για όσα μου έχουν προσφερθεί και ελπίζω ότι μελλοντικά όλο και περισσότεροι θα γίνονται κοινωνοί της συμβολής της μεθόδου Feldenkrais στην βελτιστοποίηση της ανθρώπινης κατάστασης.

 • Το Feldenkrais υποσκέλισε μακράν όλες τις προσωρινές ανακουφίσεις που παρείχαν τα χάπια, η φυσιοθεραπεία ή το μασάζ, γιατί πραγματικά ήταν το μόνο που μου έδωσε γνώση. Συνειδητοποίησα με πλήρη ακρίβεια, γιατί πονούσα κι αυτό επειδή κατάφερα να μπω μέσα στο πρόβλημα και να το καταπολεμήσω…

 • Εμπιστεύομαι τη μέθοδο Feldenkrais και την πρακτικό Feldenkrais Φιλιώ Ρεζίτη που ήταν στο πλευρό μου και με βοήθησε.Την προτείνω ανεπιφύλαχτα σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα και αισθάνονται πόνο στο σώμα τους….