Φιλιώ Ρεζίτη

Certified Feldenkrais
Practitioner

Η Φιλιώ Ρεζίτη είναι Feldenkrais practitioner, απόφοιτη σχολής τετραετούς φοίτησης Feldenkrais στο Μόναχο (2003-2007)¹, μέλος του Feldenkrais Guild of North America (FGNA) και Guild Certified Feldenkrais Practitioner™.
Μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς δασκάλους, όπως οι Russell Delman, Myriam Pfeffer και Carl Ginsberg (Ph.D.), οι οποίοι υπήρξαν μαθητές του Μ. Feldenkrais και συνεχιστές της μεθόδου του. Παράλληλα ειδικεύτηκε στην μέθοδο Clinical Pilates και στο πρόγραμμα ΄΄Knee Rehabilitation΄΄, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της στο A.P.P.I. (Australian Physiotherapy & Pilates Institute), στο Λονδίνο. Μετά το πέρας της βασικής της εκπαίδευσης στο Μόναχο, το 2007, παρακολούθησε ποικίλα προγράμματα μετεκπαίδευσης (Advanced Training και Master Training) στην Ευρώπη, υπό την εποπτεία των Alan Questel, Larry Goldfarb (Ph.D.), Jeremy Krauss και Beatriz Walterspiel, εμβαθύνοντας σε επιμέρους ζητήματα εφαρμογής της μεθόδου. Επιπλέον συμμετείχε σε πληθώρα σεμιναρίων που αφορούν στην αποκατάσταση, συνεργαζόμενη ταυτόχρονα με αντίστοιχα κέντρα φυσιοθεραπείας, δημόσιους φορείς και σχολεία ειδικής αγωγής. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο Σύστημα SPIFFER του Feldenkrais Trainer Larry Goldfarb (Ph.D.) και στην μέθοδο Pregnant Pauses® του Alan Questel³, αποκτώντας τον τίτλο της Pregnant Pauses® Teacher για την Ελλάδα. Το 2016 ξεκίνησε την μαθητεία της, συνολικής διάρκειας τριών ετών, στο Embodied Life School™ του Russell Delman. Το 2010 δημιούργησε το κέντρο Feldenkrais Somatics στο Πέραμα και εν συνεχεία το Feledenkrais Praxis στο Κολωνάκι, που σκοπό έχουν να φέρουν τους ανθρώπους σε επαφή με ποικίλους τρόπους ανάπτυξης της κίνησης και της θεραπείας. Σε αυτήν την πορεία των 10 ετών εργάζεται εντατικά, αντιμετωπίζοντας μία ευρύτατη γκάμα νευρολογικών και μυοσκελετικών παθήσεων (με ιδιαίτερη έμφαση στην πολλαπλή σκλήρυνση και την νόσο του Πάρκινσον) και αναπτύσσοντας μία προσωπική μεθοδολογία στην αποκατάσταση.

Το 2018 συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο Μovement and Cognition στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard  όπου και βραβεύτηκε (Certificate of Excellence) για την παρουσίαση «The Effectiveness of Feldenkrais Method in Multiple Sclerosis Symptoms ».

¹ Η μεθοδος Feldenkrais εφαρμόζεται μόνο από τους Guild Certified Feldenkrais Practioners®, που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης το οποίο εγκρίνεται και καθορίζεται από το Feldenkrais Guild® και το International Feldenkrais Federation. Οι Feldenkrais practitioners οφείλουν να επαναπιστοποιούνται κάθε χρόνο.
² Πρόκειται για ένα σύστημα που ανέπτυξε ο Larry Wm. Goldfarb (Ph.D., University of Illinois, Urbanan-Champaign, 1995), πρωτοπόρος επιστήμονας στον τομέα της Κινησιολογίας και Certified Feldenkrais Trainer. To SPIFFER προσφέρει στους Feldenkrais practitioners ένα πραγματιστικό πλαίσιο εντοπισμού και κατανόησης των θεμελιωδών διαστάσεων της ανθρώπινης κίνησης και έχει σχεδιαστεί για να προάγει την παρατήρηση και την ανάλυση και να καλλιεργήσει νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις που προωθούν την συνεργατική μάθηση και την δυνατότητα μιας αποτελεσματικής, αποδοτικής δράσης μέσω μιας συστημικής προσέγγισης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 κύκλους που ολοκληρώνονται σε διάστημα 2 ετών.
³ Το Pregnant Pauses® του Alan Questel είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων, βασισμένο στην μέθοδο Feldenkrais, το οποίο απευθύνεται σε εγκύους και έχει ως στόχο να προάγει, μέσω μικρών, συνειδητών κινήσεων, την συνολική ποιότητα ζωής των υποψήφιων μητέρων. Οι εκπαιδευόμενες διδάσκονται απλές κινητικές μεθόδους που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους σε κάθε επίπεδο και τις βοηθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης τους.
4 http://www.pregnantpauses.us/find-pregnant-pauses-teacher/
5 Το Embodied Life™ (http://www.russelldelman.com/embodied-life™) είναι ο καρπός της μακρόχρονης πορείας του Russell Delman στην μέθοδο Feldenkrais, τον διαλογισμό Zen και την Ψυχολογία Gestalt. Στόχος του Embodied Life™ είναι η ανάπτυξη της συνειδητότητας σε όλα τα επίπεδα: φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό, σχεσιακό, πνευματικό. Εντρυφώντας στην μελέτη των ανθρώπινων δυνατοτήτων από το 1969, ξεκινώντας από τις σπουδές του στην Ψυχολογία, ο Feldenkrais Trainer Russell Delman δημιούργησε αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εφαρμοσμένης Νευροπλαστικότητας, χωρισμένης σε τρεις κατευθύνσεις. Όλη η εκπαίδευση του Embodied Life περιλαμβάνει τρία βασικά μέρη, που ενσωματώνουν την εμπειρία του Delman στις προαναφερθείσες κατευθύνσεις: Embodied Meditation, Feldenkrais movement lessons και Guided Inquiry. Οι απόφοιτοι του Mentorship Program του Embodied Life™ είναι οι μελλοντικοί Embodied Life Guides, οι οποίοι συναπαρτίζουν την κοινότητα των δασκάλων.